Kako odabrati koji strani jezik da učite? | Belgrade Translation Center

Kako odabrati koji strani jezik da učite?

kako odabrati koji strani jezik da učite

Četiri komponente su potrebne za učenje jezika su: slušanje, ponavljanje, zapisivanje i prevođenje sa svog na jezik koji učite, nikako ne obrnuto. Drugo, učite postepeno, i redovno. Treće, razvijajte lingvističko jezgro u prvih 8-12 meseci, a tek posle toga razmišljajte o kvantitetu vokabulara. Četvrto, spremajte i trenirajte svoj mozak za primanje sadržaja; upijajte zvukove i suštinu jezika, jer je učenje lakše ako razumete ono što učite.

Luka Lamparijelo, Italijan koji je naučio 11 stranih jezika!

Zasigurno jedan od živih poliglota koji pored svog maternjeg ima odlično znanje u još 11 jezika. Godinama je proučavao jeike, dok se nije posvetio i samom učenju, a za neke od jezika izjavio je sledeće:

Engleski - Učenje engleskog je danas gotovo obavezno. Prvobitno sam se mnogo mučio, ali tako je valjda za sve u životu, svaki početak je težak. Nije mi se sviđao nastavnik, gramatička objašnjenja su me zbunjivala, a materijal je bio monoton. Mislio sam da ga nikada neću naučiti. Onda su moji roditelji odlučili da zaposle privatnog tutora. Ja sam imao trinaest, a ona je bila predivna. Nije mi prosto davala instrukcije, već mi je pomogla da otkrijem jezik - izvela me je na pravi put koji je vodio ka njegovom učenju i, što je najvažnije, ka tome da ga zavolim.

Francuski - Počeo sam da učim francuski otprilike u isto vreme kad i engleski, i naleteo sam na mnoštvo sličnih problema. Sve se to promenilo kada sam napunio četrnaest godina, i kada otkrio da mogu da gledam francusku televiziju. Počeo sam da je gledam dva sata dnevno nakon večere. Kada sam napunio petnaest već sam tečno govorio francuskim jezikom. Nekoliko sati televizije postiglo je više nego prethodne tri godine u školi.

Pouka: Ako pronađete metod koji vam se sviđa i koji vam radi posao, svaki jezik možete da počnete da učite bez ikakve pomoći sa strane. Ne postoji nekakav najbolji metod za učenje jezika. Pronađite onaj koji je efektivan za vas. I iznad svega, eksperimentišite!

Nemački - prvi koji sam počeo da učim potpuno samostalno. Ne sećam se zbog čega sam tačno krenuo na to putovanje, ali se sećam da nisam imao pojma kako da učim nemački. Nekoliko meseci sam proveo koristeći prašnjavu gramatiku iz babine biblioteke. Gotska slova koja su se spuštala niz strane su me terala da neprestano ponavljam prazne gramatičke vežbe. Brzo sam izgubio volju. Nakon toga odlučio sam da posetim Nemačku i sve se veoma brzo promenilo.

Španski i italijanski - kao dve sestre; različite, ali ipak istovremeno i slične. Uobičajeni mit u Italiji je taj da je španski jezik lak: da samo treba da pričaš italijanskim i dodaješ "s" iza svake reči. Opšta struktura ova dva jezika jeste slična, ali postoje bitne razlike u izgovoru, intonaciji i idiomima. Ipak ne dozvolite da budete zaplašeni reputacijom nekog jezika, ali isto tako, nemojte se oslanjati na iskustva drugih ljudi i uzimati olako bilo koji jezik.

Mandarinski - Čuo sam da je kineski ozloglašeno težak, i zbog toga nikada nisam posebno razmišljao o tome da ga naučim. Međutim, poguran uspehom mojih prethodnih video-klipova na Jutjubu, želeo sam novi izazov. Počeo sam da učim mandarinski kineski na svoj način, ali sam se susreo sa potpuno novim problemima.

Ako vam neko kaže da je kineski "nemoguće naučiti samostalno", kao što sam jednom čuo da neko kaže, mogu da vas uverim da to apsolutno nije tačno. On ima svoje sopstvene složene aspekte, ali ima i neke osvežavajuće lake i jednostavne. Ako naučite kako da se borite sa tonovima i kineskim karakterima na pravi način, kineski, na duži rok, nije teži od bilo kog drugog jezika, a nagrada za njegovo poznavanje je ogromna. Dolazite u kontakt sa jednom neverovatnom kulturom, a Kinezi su prijatno iznenađeni kada njihov jezik znate dobro da pričate.

Japanski - Neki jezici imaju potpuno nova svojstva, pa zbog toga budite fleksibilni i adaptirajte svoj metod tom jeziku. Ako vaš pristup ne radi posao, promenite ga! Ne odustajte.

Kada sam počeo da učim japanski, želeo sam novi izazov, ali nisam mogao ni da zamislim da će mi biti ovoliko teško. Nisam uspevao čak ni da sklopim proste rečenice jer je struktura u japanskom potpuno drugačija od bilo kog drugog jezika koji sam do sada naučio. U početku sam mislio da je problem privremen i da može biti rešen ako ga budem govorio redovno, ali to nije bio slučaj.

,,Otkrivanje metode za učenje stranog jezika je, bez ikakve sumnje, jedna od najboljih stvari koja mi se ikada desila. Učiti jezike je fantastično iskustvo. Nisam to činio tako što sam prosto sedeo kod kuće i bledo gledao u glagolske tablice. Činio sam to tako što sam izlazio napolje i živeo.

kako odabrati koji strani jezik da učite

Pričati mnogo jezika nije i ne treba da bude intelektualna izvedba, niti je to samo talenat.

Kada vam postane teško učenje nekog jezika, vratite se na početak. Setite se zbog čega ste počeli i koji vam je krajnji cilj. Učenje nekog stranog jezika se može obavljati pored drugih obaveza, što je velika prednost, ali ukoliko se postavi prenisko na listi prioriteta taj proces može otegnuti do beskonačnosti.

Vodite se rečenicom: "Ne živim da učim jezike, učim jezike da bih mogao da živim boljim životom".

prevođenje sa stranih jezika beograd