Kako se dan zaljubljenih naziva i proslavlja sirom sveta

Kako se dan zaljubljenih naziva i proslavlja širom sveta?

dan zaljubljenih

Svake godine 14. februara se širom sveta uruči veliki broj poklona. To je dan kada se ljubav slavi na globalnom nivou i kada se partneri međusobno trude da ulepšaju dan svojim drugim polovinama. Dan zaljubljenih svakako spada u jedan od najpopularnijih praznika, a prva poruka ovim povodom veruje se da je poslata davne 1415. godine.

Najpopularniji naziv ovog praznika je svakako Sveti Valentin, a postoji više teorija i priča zašto se naziva upravo tako. Ona za koju se najviše smatra da je istina, jeste da je sveštenik po imenu Valentin krišom venčavao ljude za vreme vladavine cara Klaudija u Rimu, koji je branio mladićima da imaju ženu i decu, kako bi od njih napravio odlične vojnike. Takođe, Sveti Valentin se slavi 14. februara jer se veruje da je upravo tada i preminuo. Početkom 19. veka postaje znatno popularniji praznik širom sveta i počinje tradicionalno da se proslavlja.

Po podacima iz 2010. prodato je čak milijardu čestitki upravo za ovaj dan, a svake naredne godine broj je rastao. Savremena obeležja Dana zaljubljenih su pokloni srcastih oblika, figure u obliku Kupidona, cveće, bombonjere i slično. Vrste poklona svakako se razlikuju od države do države i od tradicije. Na primer, crvene ruže su simbol za indijsku, arapsku, kinesku i japansku kulturu. U Kini se ovaj praznik prepliće sa Festivalom fenjera, dok u Singapuru žene na pomorandžama pišu svoje brojeve telefona i bacaju u jezero, a muškarac koji pronađe treba da upravo tu pomorandžu podeli sa devojkom čiji je broj ispisan na njoj. U Japanu je tradicija nešto drugačija, na taj dan žene muškarcima poklanjaju čokolade, bilo da su u pitanju kolege, braća, očevi, muževi, sinovi…

U Velsu ljudi ne slave dan zaljubljenih 14. februara, već 25. januara, na Svetog Dvinvena koji je velški sveti zaštitnik ljubavi. U Engleskoj postoji tradicija da uoči Dana zaljubljenih slobodne žene postavljaju pet lovorovih listova na jastuk. Jedan u svaki ugao i jedan u sredini, kako bi i im u snove ušetao budući muž. Jedan simpatični običaj postoji već dugo na Filipinima - naime, na svim trgovima se okupljaju hiljade parova i venčaju se ili obnavljaju zavete.

Francuzi, koji su večiti ljubavnici, osim što za njihov glavni grad važi da je jedan od najromantičnijih, važio je i običaj koji je danas zabranjen od strane zakona jer ga više nije bilo moguće kontrolisati. U pitanju je “loterie d’amour” tj. ljubavna lutrija, gde bi žene i muškarci tražili svoje parove i upoznavali se. Dame koje su ostale bez partnera okupljale bi se oko logorske vatre i ubacivale fotografije svojih bivših i istovremeno ih klele.

Bili trenutno zaljubljeni ili ne, probajte ovom prazniku da date lični pečat, obradujte svoje voljene i recite im one dve reči od posebnog značaja. Ukoliko ste stidljivi to možete uraditi i na drugim jezicima…

Engleski – I love you
Francuski - Je t’aime
Nemački - Ich liebe dich
Italijanski – Ti amo
Japanski – aishiteru
Portugalski – Eu te amo
Španski – Te amo
Ruski - Я люблю тебя
Turski - Seni seviyorum
Poljski - Kocham Cię
Mađarski – Szeretlek
Švedski – Jag alskar dig
Ukrajinski – Ya tebe kahayu

https://btc.rs/wp-content/uploads/2020/02/14-Februar-Dan-ljubavi-300x200.jpg
prevođenje sa stranih jezika beograd