Saveti za brzo i lako učenje stranih jezika | BTC Belgrade Translation Center

Saveti za brzo i lako učenje stranih jezika

saveti za lako i brzo učenje stranih jezika

-
Jezik je kapija ka celom svetu koji je vredan istraživanja. Zato spusti gard i zaljubi se! U jezik, u zemlju, u osobu, ili čak i u hranu. Nema bolje motivacije od toga! Komunikacija je oduvek bila osnovni ključ da postignete bilo šta u životu. Stoga je znanje
stranog jezika veoma vredno.

Nikada ne znate u kojoj situaciji i za šta će vam biti koristan određen jezik, te nijedan nije suvišan ukoliko ga znate i značiće vam kad - tad.

U nastavku teksta uverite se da sticanje tog znanja ne mora biti niti skupo niti dugotrajno. Bilo da vam je strani jezik potreban u privatnom životu, za napredovanje u karijeri ili u cilju daljeg obrazovanja, ne oklevajte da započnete sa učenjem jezika i učinite prvi korak što pre.

Brzina kojom ćete savladati jezik ne zavisi samo od vašeg talenta, već i od saznavanja ,,caka“ za brže učenje, kao i od upornosti. To će zavisiti takođe i od vaše organizacije i pravilnog izbora jezika. Važno je odabrati između ostalog i jezik koji vam je prijatan za slušanje i koji biste istinski voleli da naučite. Učenje na silu, bilo kog jezika, ne vodi dobrim putem i ceo proces biće mnogo komplikovaniji i dugotrajniji.

Budite iskreni prema sebi!

Razmislite o tome koliko vremena imate za učenje na primer na dnevnom nivou i koliko ste spremni da uložite truda. Nakon toga napravite raspored prioriteta i suočite se sa situacijom u kojoj ste trenutno. Ukoliko učenje jezika nije u prvih 5 prioriteta, uzaludno je da krećete ,,sa pola snage“ i upuštate se u ne tako jednostavan proces.

Postavite sebi pitanje da li nešto znate i koliko već znate o samom jeziku, pa zatim koliko dobro želite ili morate da naučite isti taj jezik. Kao i za sve u životu, važno je sebi zacrtati cilj i vreme za koje želite da dođete do tog cilja. Pri izboru predavača nemojte se rukovoditi samo materijalnim mogućnostima i iskustvima drugih, jer kao što znate, svi imaju drugačije mišljenje i doživljaje. Možda će baš vama leći neki predavač koji nije na najboljem glasu, ili će vam bolje biti u grupi koja će vas motivisati da budete najbolji i da se trudite od individualnog učenja.

Ukoliko će vam biti neophodan sertifikat upišite kurs u školi stranih jezika. Neke škole organizuju i individualnu nastavu koja vam pruža prostor da nastavu prilagodite svojim mogućnostima, a opet dobijete kvalitetno znanje i sertifikat na kraju kursa. Raspitajte se dobro koliko je proveren sertifikat koji dobijate na kraju kursa i razmislite šta vam se najviše isplati i šta vama lično najviše odgovara.

Trik koji sigurno pomaže!

Čim budete imali mogućnosti, otputujte u zemlju gde je željeni jezik maternji i provedite što duže vreme snalazeći se isključivo na njihovom jeziku. Nema škole koja će vam pružiti brže I pravilnije sticanje znanja od ove, jer ,,živa“ upotreba nekog jezika se najbrže savlada i najviše ostaje. Umesto ovoga možda ćete se odlučiti da angažujte nastavnika kome je željeni jezik maternji.

saveti za lako i brzo učenje stranih jezika

To je takođe odlična opcija, jer će nastavnik moći na pravi način da vam predstavi jezik, isto kao što biste vi to učinili da predajete srpski nekom strancu. Kontaktirajte bez ustručavanja prijatelje i rodbinu na stranom jeziku, iskoristite ukoliko neko od njih ima znanje jezika, komunicirajte što više, slušajte muziku na stranom jeziku I pokušajte da odgledate neki film bez prevoda. Uzivaćete, a ovo će vam pomoći da jezik ne zaboravite i da ga sve više usavršite. Uglavnom se ne preporučuje samostalno učenje bilo kog stranog jezika, bez obzira na dostupnost tekstualnog, audio i video materijala na internetu ili u knjižarama. Na taj način potencijalno dolazite u zabludu da znate više nego što je to činjenično stanje, a možete I pogrešno naučiti akcenat ili neke reči.

Znajte da pogrešno naučene jezičke jedinice je teže ispraviti nego naučiti nešto iz početka.

Nije sramota grešiti i ne stidite se toga, sramota je ne pokušati da naučite nešto što vam zaista treba i služi. Učenje jezika vam omogućava dubok uvid u vaš sopstveni, maternji jezik. Ako učite strani jezik koji je sličan vašem, počnite od početka. Lakše je nego što mislite!

prevođenje sa stranih jezika beograd